Se pare ca Roma antica nu este numai despre filozosi, gladiatori si teatre. Romanii au lasat multe mistere si au avut traditii despre care probabil ca nu ai auzit niciodata la scoala.
Doresc sa iti prezint cateva dintre 15 cele mai neobisnuite lucruri despre romani. Haideti sa vedem care sunt acestea:
- Romanii beau sangele gladiatorilor.
Romanii antici beau sangele gladiatorilor pe care ii ucideau. Acestia erau de parere ca ritualul ofere fora vietii. Mai multi autori romani au descris modeul in care sangele gladiatorilor era colectat si vandut ca medicament. Romanii au considerat ca este un remediu pentru epilepsie.
2. Romanii nu au murit de tineri
Desi speranta medie de viata in Roma antica era de 25 de ani multi romani au trait pana la limita de varsta. Poate ca decesele frecvente ale femeilor in timpul nasterii si cresterea mortalitatii infantile au creat masura statistica de 25 de ani. In medie, romanii au avut o speranta de viata similara cu cea a oameniilor din prezent.
3. Cronometrarea era relativă.
Ora romana se putea extinde la 75 minute vara si 44 minute in timpul iernii pentru ca majoritatea romanilor se bazau pe soare. 12 ore de zi incepeau odata cu zorii, iar cele 12 ale noptii incepeau odata cu apusul. Deoarece durata zilei era dierita in timpul verii fata de iarna, durata fiecarei ore continua sa se schimbe. Astfel romanii erau toleranti la intarzieri si nu erau punctuali.
- Numai cei bogați purtau purpuriu
Romanii judecau mereu cartile dupa coperti – mai exact dupa culoare acestora. Existau doua optiuni. Toate nuantele de maro-galben si gri-netru erau culorile naturale ale lanii de oaie. Asadar, acestea erau percepute ca semne ale saraciei. Nuantele de rosu, violet si verde erau create artificial cu coloranti scumpi adusi din strainatate. De aceea, au reprezentat un semn al bogatiei si artistocratiei. Hainele purpurii erau deosebit de chic.
5. Sinofrisul era semn de inteligenta
Un sinofris era apreciat de femeile romane si considerat semn de inteligenta crescuta. Doamnele romane foloseau numeroase trucuri pentru a-si face sprancenele mai groase. De exemplu, acestea aplicau sprancene artificiale facute din par de capra, cu ajutorul gudronului de lemn.
6. Stomatologia era la mare cerere
Romanii antici isi ingrijeau dintii, deci stomatologii erau foarte populari. Arheologii au gasit chiar si o maxima feminina cu proteza. Oamenii de stiinta cred ca obiectele dentare antice (ca dintii artificiali) au fost folosite mai mult ca o demonstratie a bogtiei decat pentru motive medicale. Doar cei bogati isi puteau permite un set complet de dinti.
7. Romanii urau filozofii
Filosofi remarcabili precum Seneca si Marcus Aurelius s-au nascut in Imperiul Roman. Cu toate acestea, multi romani nu apreciau filosofia. Romanii practicanti credeau sa filosofia si studiul lumii interioare sunt lipsite de viata activa si nu foloseau serviciior guvernului. Galen, mediul curtii imperiale spunea ca romanii sunt de parere ca filosifia este la fel de practica precum semintele de mei de foraj.
8. Liderii militari romani nu s-au luptat.
Operele de arta ilustreaza deseori generali romani care se lupta pe front alaturi de soldati. Insa acestia nu luptau de obicei. Ei supravegheau armata din „puntile lor de capitani” pentru a avea o viziune mai buna pentru a conduce lupta. Daca bataliile erau aproape pierdute, generalul trebuia sa se sinucida sau sa lase un inamic sa il ucida.
9. Bautul otravei era o traditie
La sfarsitul secolului I d.Hr., imparatii romani au introdus o traditie de a consuma zilnic cate o cantitate mica de otravuri cunoscute pentru a obtine imunitate. Amestecul de otraviri a fost numit Mithridatism in onoarea lui Mithridates cel Mare, rege al lui Pontus, care a incercat mai intai aceasta metoda.
10. Crestinii erau persecutati
Romanii erau de parere ca au motive bune pentru a persecuta crestinii. Ei sustineau ca Imperiul Roman era bazat pe politeism, dar crestinii considerau zeii pagani demoni rai sau le negau existena. Prin urmare, romanii au interzis raspandirea credintelor crestine pentru a nu-si infuria zeii. Cu toate acestea, persecutorii au dat crestinilor sansa de a accepta zeii traditionali pentru a evita martiriul. Dar crestinii nu au fost de acord cu asta.
11. Sa vomiti la petreceri era ceva normal
Romanii iubeau surplusurile de orice, asa ca au introdus chiar traditia de a varsa in timpul sarbatorilor. Potrivit lui Seneca, romanii exagerau mereu la sarbatori pana cand s-au simtit rau. Apoi, provocau varsaturi pentru a usura stomacul si continuau sa manance.
12. Femeile romane isi vopseau parul
Initial acest lucru era specific prostituatelor, insa Messalina, a treia sotie a imparatului Claudius a introdus perucile vopsite. Putin mai tarziu, nobilimea romana a inceput sa isi vopseasca propriul par.
13. Caii puteau deveni politiciani
Incitatus era calul preferat al imparatului Caligula. Potrivit lui Suetonius, o statuie de marmura si fildes a fost ridicata in onoarea lui Incitatus. Calul purta si o carpa purpurie si un ham din pietre pretioase. Dio Cassius a spus ca acesta manca ovaz amestecat cu fulgi de aur. Suetonius a sustinut ca Caligula intentionase sa ii atribuie lui Incitatus titlul de consul. Poate ca imparatul a vrut doar sa se distreze pe seama senatului, aratand ca si un cal ar putea face slujba senatorului.
14. Romanii nu foloseau sapun
Romanii faceau baie in fiecare zi, insa nu foloseau sapun. Acestia se spalau cu diferite uleiuri si apoi foloseau raclete speciale pentru a indeparta murdaria.
15. Rufele romane erau foarte neobișnuite.
Romanii foloseau urina umana pentru a-si spala hainele. Angajatii la spalatorie puneau hainele intr-o cada pe care o umpleau cu urina. Apoi, un barbat se urca in cada si calca pe acestea pentru a indeparta petele si murdaria.